Átlagosan 21 ezer forint zsebpénzt kapnak a fiatalok

Egy friss kutatás szerint a fiatalok egyre korábban kerülnek kapcsolatba a bankokkal – igaz, nemzetközi összehasonlításban még van mit behoznunk. A mai 14-17 évesek 82%-nak már volt bankszámlája 17 éves korára, míg ugyanebben az életkorban ez az arány a most 25 évesek körében még csak 43%. Átlagosan havi 21 ezer forintból gazdálkodnak a tinédzserek – írja a Privátbankár.hu

A TakarékPont megbízásából készült kutatás alapján a nemzetközi trendeket vizsgálva elmondható, hogy a hazainál fejlettebb pénzügyi kultúrával rendelkező országokban már korábban lejátszódott az első bankkapcsolat kialakításának fiatalabb korra tolódása. A 14-17 éves fiatalok kétharmadának első bankválasztását leginkább a szülők illetve a tágabb család befolyásolja, azonban jól megfigyelhető, hogy idővel változnak a döntéseket meghatározó szereplők. A későbbi életkorban a barátok ajánlása, illetve az interneten elérhető információk (beleértve a közösségi oldalakat is) szolgálják a pénzügyi döntéseik alapját.

A korábbi kutatások tükrében egyértelmű, hogy a mai 17 évesek jóval nagyobb százaléka (82%) rendelkezik valamiféle bankkapcsolattal.

Havi 21 ezer forint az átlagzsebpénz

Általánosságban elmondható, hogy a fiatal korosztály még mindig meglehetősen passzív a pénzügyi témákkal kapcsolatban. Ezt támasztja alá, hogy a megkérdezettek 45%-a bankszámlán és a bankkártyán kívül más banki termékre nem tart igényt. A kutatásban résztvevők csupán 6%-át érdekelné egy megtakarítási számla, míg csupán 4% lenne nyitott egy lakáshitel termék irányába.

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a megkérdezett fiatalok átlagosan havi 21 ezer forintból gazdálkodnak, és a bankszámla-birtoklás ma már természetes számukra. Az eredmények szerint ez az összeg 18-25 éves korban már 79 000 forint, majd 26-32 éves korban eléri a 145 000 forintot.

Csak az interneten bankolnának a fiatalok

„Általános tapasztalat, hogy a pénzügyi termékek fogyasztása a teljes lakosság körében csökken ugyan, de a fiatalok esetében egyénenként mérve dinamikusan nő. Ezt támasztja alá a 14-32 év közötti korcsoportba tartozó ügyfeleink növekvő száma, valamint legutóbbi kutatásunk eredményei is” – mondta Brezina Szabolcs, a TakarékPont ügyvezető igazgatója.

A felmérés megerősítette továbbá, hogy a 14-32 évesek számára az internetes banki szolgáltatások alapvetően fontosak. Sőt a bankkal kapcsolatos élményeiket – a bankkártya használata mellett – erőteljesen meghatározza a netbank alkalmazása. A megkérdezett fiatalok többsége szívesen nyitná meg első bankszámláját akár interneten keresztül egy bankfiók helyett.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>