17 év házasság után elválna a 18 éves lány

A feleség kérésére az indiai hatóságok érvénytelenítettek szerdán egy házasságot, amelyet 17 évvel ezelőtt egy egy- és egy hároméves gyerek a családok döntése alapján kötöttek meg.

A gyermekek közötti kényszerházasság törvénytelen a szubkontinensen, ám ez az eset ismét reflektorfénybe állította a társadalmi problémát, amely a vidéki Indiában minden tilalom dacára továbbra is él, mivel a családok ebben remélik megtalálni az anyagi biztonságot a hozomány segítségével.

Laksmí Szargarát úgy adták össze a nyugati Radzsasztán államban vőlegényével, hogy nem is tudott róla. A most 18 éves fiatal nő mindössze egyéves volt, kérője, Rakes három. Ezt a házasságot érvénytelenítette szerdán egy dzsodhpúri bíróság. Laksmí fordult a egy helyi szociális munkáshoz, miután hiába kért segítséget szüleitől. Mint mondta, megkönnyebbült az ítélet hallatán, és ezt elfogadta már a családja is.

A szociális munkás a Sarati Alapítvány elnevezésű gyermekjogi szervezetnek dolgozik. Miután megismerkedett Laksmí helyzetével, felkereste a húszéves “férjet” és mindkettejük családját, hogy közbenjárjon náluk az igazságtalanul kikényszerített sors ellen.

“A szülők néhány nappal korábban közölték Laksmíval, hogy itt az ideje, hogy a férjével éljen. Elkeseredett, sosem szerette a fiút, és sosem mondta a szüleinek, hogy elfogadja a helyette hozott döntésüket, ezért a házasság érvényteleníttetése mellett döntött” – mondta a szervezet munkatársa, Kriti Bhartí.

“Tudomásom szerint ez az első eset, hogy egy gyermekkorban kötött kényszerházasságot a házasfelek kívánságára érvénytelenítenek, de remélem, hogy lesz még több ilyen” – tette hozzá.

A kulturális gyökerek azonban mélyek: vasárnap Radzsasztánban egy faluban a helyiek egy tucat kormányhivatalnokot támadtak meg, amikor azok meg akartak szakítani egy szertartást, amelynek során negyven gyermekpárt adtak össze.

MTI

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>