Megbántad, hogy Eufrozinának keresztelted?

Ha megkérdezik tőlem, melyik a világ két legszebb lányneve, akkor gondolkodás nélkül a lányaim nevét vágom rá. Mert nagyon tetszik mindkettő. Még mindig. De ezzel nem mindenki van így – írja a Nőstények.com szerzője.

Miközben a szülők jelentős része igyekszik olyan nevet találni a gyerekének, ami aztán amolyan „védjegyként” egész életében elkíséri, a nagy igyekezetben sokszor mellélőnek, aztán később bánják a rossz névválasztást.

Egy brit gyereknevelési oldal, a gurgle.com nemrégiben felmérést végzett a látogatói között. Ebből az derült ki, hogy az 1000 megkérdezett elsőgyerekes szülő 54 százaléka ma már egészen más nevet adna a gyerekének, ha tehetné. Ennek okaként 26 százaléka azt hozza fel, hogy túlságosan népszerű nevet visel a gyereke, amiből nagyon sok van rajta kívül. A szülők csaknem fele (49 százaléka) pedig úgy véli, hogy a választott névről csak utólag derült ki, hogy egyáltalán nem passzol a gyerek személyiségéhez.

Egy másik honlap, a yourbabydomainname.com is végzett egy nagyon hasonló felmérést tavaly októberben az Egyesült Államokban. Ebben jóval kisebb számokat kaptak: a szülők mindössze 8 százaléka érezte úgy, hogy nem jó nevet választott a gyerekének. Az okok azonban nagyon hasonlóak voltak a mostanihoz, mivel a megkérdezettek többségének azért nem tetszik ma már a gyerek neve, mert az túlságosan gyakori.

A gurgle.com felmérésében rákérdeztek arra is, miért lett pont az a gyerek neve, ami. A megkérdezettek egyötöde azt válaszolta, hogy párjuk határozottan ellenezte azt a nevet, amit ők szívük szerint adtak volna a gyereknek. Ne higgyük azonban, hogy mindenki megváltoztathatatlannak tartja a névválasztást. A CNN egy korábbi beszámolója szerint például bizonyos Pauline és Jeffrey Eadie még újszülöttkorában módosította lányuk nevét Emmáról Caroline-ra, míg egy másik házaspár négyéves korában keresztelte át kislányát Sophie-ról Isadorára. Az ok? A kislány óvodájában túlreprezentált volt a Sophie név.

De tévedés lenne azt hinni, hogy az utólagos névcserebere extrém ritka hóbort. A babycenter.com oldal néhány évvel ezelőtt készített egy felmérést, mely szerint a szülők 10 százaléka komolyan fontolgatja, hogy mégis más nevet ad a gyerekének, mint amit az anyakönyvvezetőnek bediktált a gyerek születésekor. Az okok sokfélék, kezdve attól, hogy időközben „beleszerettek” egy másik névbe, egészen odáig, hogy a rokonságnak nem tetszik az eredeti választás.

A szülők annyira nagy jelentőséget tulajdonítanak a dolognak, hogy mostanában már külön oldalak szakosodtak a neten arra, hogy elsőre sikerüljön megtalálni a megfelelő „brand”-et a gyereknek, ilyen például a nameberry.com vagy a BabyNameWizzard.com. „Manapság egyre inkább az a vélekedés, hogy egy gyereket elnevezni majdnem olyan fontos, mint egy jól hangzó márkanevet kiagyalni egy terméknek – szinte országos mozgalommá növi ki magát a törekvés, hogy a szülők olyan nevet találjanak a gyereknek, ami senki másnak nincs” – mondja Laura Wattenberg, a BabyNameWizzard.com alapítója. Aki azzal (is) magyarázza a sok megbánt névválasztást, hogy a szülők csak utólag szembesülnek azzal, hogy amit ők különlegesnek és egyedinek gondoltak… nos, azt túl sok másik szülő is különlegesnek és egyedinek gondolta.

Hát nem is tudom… Biztos, hogy akkora jelentősége

Forrás:

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>