A kismama utazhat repülőn

Nyolchetes kismama vagyok. Repülővel szeretnénk nyaralni menni három hét múlva, le is van foglalva a jegyünk. Mit tanácsol, utazhatok repülőn vagy inkább kocsival menjünk?
Kedves kismama!
Többször leírtam már, hogy a terhesség legveszélyesebb időszaka az első trimeszter, az első 12 hét. Probléma lehet a magzat beágyazódásával, de gondot okozhat a terhességet védő hormon, a sárgatesthormon elégtelen termelődése. Általában kímélő életmódot javaslunk ebben az időben. Később sem szerencsések az „extrém” sportok, a lovagás, síelés, búvárkodás, a megterhelő fizikai igénybevétel.
A repülés, ha nem 10-12 órás útról van szó, általában nem jelent különösebb veszélyt 8-10 hetes terhesség megléte mellett. Mint ahogy írja, az autós megoldás is szóba jön, de nyugodtan repülhet is. Nagyobb a veszély a terminusközeli terhességek esetében: 36, 38, 40 hetes terhességi korban. Itt is inkább azért, mert a szülés beindulása egy hosszabb repülőút során nem kis riadalmat kelt a légikísérők és az utazók körében. Néhány légitársaság ezért szabályozza azt, hogy milyen terhességi korban milyen távolsági járatra engedi felszállni a kismamákat. Szép kirándulást, jó repülést kívánok!
Üdvözlettel: Dr. Rucz Árpád,

a békéscsabai Réthy Pál Kórház és Rendelőintézet
szülészet, nőgyógyászat osztályának vezető főorvosa
(Neked is lenne kérdésed? Írj a beolbaba@gmail.com e-mail címre! – A szerk.)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>