Egy petefészekkel is lehet gyereket vállalni

Tisztelt Doktor Úr! 29 éves vagyok. Műtöttek cisztával, és kivették a bal petefészkem. Babát tervezünk, ezért szeretném tudni, hogy szedjem-e a fogamzásgátlót. Ha igen, meddig?

Kedves Hölgyem! Sok kérdése van, ezért próbálok sorban válaszolni. Azt írja, ciszta miatt kivették a petefészkét. Ez kicsit furcsa, mert a tudomány mostani állása és a szakmai szabályok szerint az ön életkorában csak a cisztát távolítjuk el, a petefészkét nem. Lehet persze olyan műtéti szituáció, amikor a petefészkét is ki kell venni.

Maradjunk a kérdésénél: önnek valószínűleg van egy egészséges petefészke és két jól működő petevezetője. Ez annyit jelent, hogy amennyiben egyenlőre nem szeretnének gyermeket, akkor ugyanúgy védekezniük kell, mintha nem operálták volna. A tervezett terhesség vállalása előtt 3—6 hónappal érdemes abbahagyni a fogamzásgátló tabletta szedését. Ez azért fontos, mert a több évi tablettaszedés csökkentheti a szervezet folsavtartalmát. A folsav pedig, mint terhességi vitamin fontos a teherbe eséshez, illetve a terhesség kiviseléséhez egyaránt.
A műtéttől függetlenül egyébként önnek ugyanolyan jó esélyei vannak a terhesség vállalásához és a várandósság kiviseléshez, mint bárki másnak, mert 29 évesen a megmaradt petefészek átveszi a hormontermelést.

Üdvözlettel: Dr. Rucz Árpád, a békéscsabai Réthy Pál kórház nőgyógyászati, szülészeti osztályának vezetője
Neked is lenne kérdésed? Írd meg a beolbaba@gmail.com címre. Igyekszünk választ találni rá! – A szerk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>